Хелловін, або День усіх святих

31 жовтня в багатьох країнах світу відзначають Хелловін.

Що ж знають учні Харківського ліцею 57 про це свято, крім того, що потрібно вирізати страшні голови з гарбузів, одягатися в страшні костюми й веселитися з усіх сил?

Хелловін, або День усіх святих — давнє свято, яке щороку з розмахом відзначають по всьому світу. А ось в Україні традиція святкування Хелловіну поки що не так поширена, як у США, Великій Британії та Канаді.

Назва свята походить від словосполучення All Hallows' evening — Вечір усіх святих — і є його спрощеною формою.

У ніч з 31 жовтня стародавні кельти відзначали свій Новий Рік під назвою Самайн. Це один з 4 основних свят, який і сьогодні відзначають люди, які щиро вірять, що вони володіють паранормальними здібностями - відьми, маги тощо. Раніше цьому святові надавалося велике значення, тому із Самайном було пов'язано значну кількість звичаїв і обрядів. У цей день влаштовувались різноманітні ворожіння. Наприклад, молоді люди попарно кидали у вогонь листя плюща, загострений - за чоловіка, а круглий - за жінку. Якщо на гарячому повітрі листя прямували один до одного - бути весіллю, а якщо розліталися - бути сварці.

А як же святкують Хелловін у різних країнах світу? У Німеччині він не є основним святом, проте, готуватися до нього починають ще з вересня. До теперішнього часу Хелловін придбав статус костюмованого свята. По всій країні діти переодягаються в костюми відьом, вампірів або інших страшних героїв. У Німеччині діти не ходять по сусідах і не просять солодощі, як це робиться в багатьох країнах. Для них влаштовуються свята з переодяганням в школах і дитячих садках.

У Британії на Хелловін запалюють багаття. В язичницькі часи вогнем відганяли злих духів та відьом, і до наших днів багаття і палаючі свічки - невід'ємна частина Хелловіна.

У Франції Хелловін є доброю традицією. Вулиці всіх міст Франції перетворюються в справжню казку. На відміну від Британії, гарбуз як атрибут Хелловіна у Франції прижився. На вулицях на перехожих всюди дивляться порожніми очницями гарбузи. У ресторанах і кафе бурхливі святкування не замовкають до самого ранку. У всіх булочних і кондитерських Франції в цей день можна придбати «пиріг всіх святих», прикрашений зображеннями святих.

Перебуваючи в різних країнах світу, учні нашого закладу освіти теж приєдналися до традиції святкування Хелловіну, одного із найбільш яскравих свят за масштабами декорацій, костюмів та традицій, і діляться своїми враженнями.

Facebook

Кiлькiсть переглядiв: 67